Fyrtårnet

Derfor er fyrtårnet mit logo

Mange af de forældre jeg i mit liv har mødt, har fortalt om, at livet hjemme er yderst konfliktfyldt. Jeg er selv forældre til 4 dejlige unger. Og jeg skal være den første til at indrømme, at vi hjemme hos os også har oplevet “dårlige hårdage”. Og det har ikke altid været lige kønt i situationen. Den smerte, du oplever, når du ser dig selv i spejlet ved sengetid, og spørger “Har jeg været en god forældre i dag – NEJ!”- den sviende, stikkende, frustrerende følelse, den kender jeg også til hudløshed.

Genkender du at det er svært at stille krav til dit barn, uden det ender i en verdenskrig, der får 2. verdenskrig til at blegne? Genkender du at dit barn “opfører sig, så en havnearbejder ville skamme sig”? Genkender du, at dit unge menneske ikke trives i skolen, føler sig alene og ensom? Genkender du lektielæsning som noget I alle sammen helst vil glemme, fordi det bliver til et vågent mareridt? Genkender du…? Find selv på flere…

Mindst en af jer er udsat og sårbar i visse situationer, og har brug for den hjælp, der kan vise jer ud ad den onde spirals mørke.
Da jeg for et par år siden skrev mit speciale på universitetet om sårbare og udsatte børn og unge og deres læreprocesser, var fyrtårnet der blinker i mørket, og viser rundt om klippeskær et smukt gennemgående tema og billedsprog på, netop det der er mit livskald. Det er derfor fyrtårnet er mit logo!

Og lad mig slå det fast med det samme. At være sårbar og udsat handler i min optik aldrig om en bestemt gruppe mennesker. Vi kan alle være sårbare og udsatte, hvis vi er et sted i vores liv, hvor vi ikke er i trivsel. Sårbarhed og udsathed rammer også den fagligt stærke, den økonomisk rige, i hjem med højt uddannelsesniveau. Alle mennesker kan havne i en situation, hvor man kommer i mistrivsel, og dermed bliver udsat og sårbar. De fleste af os kender til, at vi i årevis kan slippe forbi influenzaepidemier, Roskildesyge, tandkødsbetændelse m.v. Og lige pludselig rager vi alt til os. Lige pludseligt, kan vi ikke gå i Netto, uden at få alle andres forkølelse og maveonder. Sådan kan sårbarhed og udsathed også være, at man egentligt er sund og rask, og af uforklarlige årsager, får man tilranet sig alt. Og ingen ved hvor fra det kom. Det synes næsten som om at det er skruen uden ende.

Det er sådan jeg har det med forståelsen af sårbare og udsatte børn, unge og familier. Nogle ramler desværre ind i håbløshedens endeløse spiral, og har brug for et fyrtårn, der kan lyse og blinke i mørket, når stormen raser, når bølgerne går højt rundt om ørerne, og man allermest har brug for nogle til at sætte kursen, sætte kompasretningen for en. Et fyrtårn blinker i mørket, når man har allermest brug for at finde sikker havn.
Symbolikken i fyrtårnet er for mig retning, kurs og tryghed i at finde frem til målet, selv når mørket er aller sortes, uden én eneste stjerne på himlen at navigere efter. Fyrtårnet viser vejen til forandringen – fra stormfuldt hav med skumtoppe til roligt stille vand i sikkerhed. Fyrtårnet redder os, fører os til tro og håb for os selv og vores nærmeste. Fyrtårnet er vejviseren for os til det sted, vi kan kaste anker og nyde livet og kærligheden til vores familier.

Vejen til succes er erkendelsen af egne begrænsninger. Det er ret ufedt at erkende, at man er sårbar eller udsat. Men omvendt, erkender man, at man har lidt begrænsninger, kan man gøre noget for at forandre disse til noget, der potentielt kan blive ens styrke.
Jeg har tidligere hjulpet “Sebastian” og forældre med at udtrykke frustrationer med ord som hans forældre kunne forstå, så han ikke behøvede vold som første kommunikationsmåde.

“Sarah” fik hjælp til, sammen med sin mor, at få løst op for hvordan hun kunne komme igennem lektielæsningen uden at føle skyld og skam over sine manglende skoleevner. Sarah er faktisk en meget klog pige, men hun ingen havde formået at fortælle hende hvilke forventninger, der var til hendes løsningsmetoder. Sarah havde brug for over et par gange at få 1:1 guidning i hvordan man kommer igennem lektiemængden. Og så kunne hun selv her efter.

“Mathias” og forældrene kom konstant i store konflikter. Forældrene havde altid hørt at man skulle holde fast i at ”et nej, er et nej”, holde fast i nærmest at tvinge Mathias til at tømme opvasker, gå tur med hunden, ikke bruge af de trægrillspyd mor havde liggende i skuffen, selvom der var i 100vis. Du har garanteret hørt, at man skal vælge sine kampe med omhu. Sikke forandringer, den her familie oplevede, da de voksne fik hjælp til at kigge på sig selv på nye måder.

Den der tager ansvar kan påvirke

 Er du klar til at tage dit forældreansvar alvorligt. Når du tager dit ansvar alvorligt, påvirker du dit barns, teenagers eller din families muligheder for at indgå i sunde relationer, mulighed for at leve et liv i sundhed og trivsel, og mulighed for bedre velstand. Hvis vi er i mistrivsel, er vi ikke i stand til at uddanne os eller betjene vores jobfunktioner på samme niveau, som vi kan, når vi er i trivsel. Hvilket ansvar tager du? Hvad vil du påvirke?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev


Tilmeld dig min adresseliste for at modtage
de seneste nyheder og opdateringer fra mig.

Tak for din tilmelding